Alergia pokarmowa

 

Reakcje niepożądane po spożyciu niektórych produktów mogą przysporzyć wiele stresu i nieprzyjemności. Zdarza się, że po zjedzeniu czegoś pojawia się swędzenie ust, nasza skóra pokrywa się wysypką, język i usta puchną. Czasami dokuczają nam bóle brzucha, biegunka, wymioty. Przyczyną może być alergia pokarmowa. Jednymi z najczęstszych pokarmów, które mogą ją wywoływać są orzechy, ryby, czekolada, owoce morza, jajka, cytrusy. Nie każda alergia pokarmowa powstaje w tym samym mechanizmie. Na przykład nadwrażliwość na truskawki to zupełnie inny typ reakcji. Właściwie w tym przypadku, nazwa alergia pokarmowa sensu stricto jest błędem. Nietolerancja truskawek wynika z zawartej w niej histaminy. Histamina powoduje takie reakcje jak ból, rozszerzenie naczyń, zaczerwienienie. Co ważne, w przeciwieństwie do choroby jaką jest zwykła alergia pokarmowa, nadwrażliwość na truskawki zależy od dawki. Innymi słowy, jedna truskawka może być zupełnie obojętna, a sześć truskawek może już dać objawy. Alergia pokarmowa może wywołać również bardzo niebezpieczne objawy, takie jak spadek ciśnienia, duszności, obrzęk krtani.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *