Pro bios – naturalne probiotyki

Probiotyki to produkty zawierające wyselekcjonowane, żywe kultury bakterii, zapewniające prawidłową florę w organizmie, wspomagające układ odpornościowy poprzez produkcję naturalnych przeciwciał; oraz ułatwiające procesy trawienne. Gdzie szukać probiotyków? Bezsprzecznym numerem jeden wśród naturalnych probiotyków są jogurty. Zawierają one bardzo dużo bakterii kwasu mlekowego o wdzięcznych nazwach – Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus i niektóre gatunki Streptococcus. Wybierając jogurt ze sklepowej półki warto spojrzeć na jego skład. Dobrej jakości produkty powinny zawierać informację o ilości szczepów bakterii jakich użyto do produkcji jogurtu. Bakterie kwasu mlekowego znajdziemy także w maślance i kefirze. Kolejnym produktem mającym właściwości probiotyczne jest… kapusta kiszona. Żywe kultury bakterii powstają w wyniku procesu fermentacji kapusty. Spożywanie kiszonki uzupełnia także nasz organizm w witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B. Naturalne bakterie probiotyczne znajdziemy również w wędlinach. Niektóre z nich, chociażby metka czy salami są efektem działania bakterii Lactobacillus. Ich spożywanie jest doskonałym sposobem uzupełniania probiotyków jeśli nie jesteśmy zwolennikami nabiału i kiszonek.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *